Logo van TaxaTed
Taxeren door Ted Duijst van TaxaTed

Vraag hier een taxatierapport aan voor uw…

Inhoud taxatierapport

Tijdens het taxeren let de taxateur op de volgende zaken:

Daarbij zal jouw woning of appartement worden vergeleken met andere ‘referentieobjecten’: vergelijkbare objecten die het afgelopen jaar zijn verkocht. Dit zal namelijk helpen om de marktwaarde te bepalen.

Taxeren door Ted Duijst van TaxaTed

De meest gestelde vragen over het laten taxeren van jouw woning of appartement.

Ted Duijst van TaxaTed beantwoord voor jou de meest gestelde vragen binnen de markt van taxaties. Staat jouw vraag er niet bij?
Wat is een taxatie?
Een taxatie is een schatting van de waarde van je woning of appartement door een taxateur. De taxateur maakt een taxatierapport voor je op met daarin de waarde van het desbetreffende object. Deze waarde wordt ‘marktwaarde’ genoemd. In het rapport staat de onderbouwing van de waarde met alle kenmerken van de woning.
Wat doet een taxateur?
Een taxateur begint met het verzamelen van allerlei informatie over het object. In het geval van TaxaTed is dit de woning of het appartement. De taxateur komt op locatie, loopt alle relevante gegevens na, zoals juridische zaken, onderhoud en ligging. Nadat alle details zijn geanalyseerd taxeert de taxateur een marktwaarde voor de eventuele verkoop van het object.
Waar let een taxateur op tijdens het taxeren?

Tijdens het taxeren let de taxateur op de volgende zaken:

  • Staat van onderhoud
  • Kwaliteit van constructie en gebruikte materialen
  • Aanwezige isolatie en energiezuinigheid
  • Inhoud en oppervlakte
  • Bestemmingsplan
  • Ligging en omgeving
  • Marktsituatie
  • Verplichtingen, rechten en gemeentelijke regelgeving

Daarbij zal jouw woning of appartement worden vergeleken met andere ‘referentieobjecten’: vergelijkbare objecten die het afgelopen jaar zijn verkocht. Dit zal namelijk helpen om de marktwaarde te bepalen.

Waarom moet een woning of appartement getaxeerd worden?

Als je een woning of een appartement wilt kopen, wil de bank een taxatierapport zien waarin de marktwaarde van het desbetreffende object staat. Dat taxatierapport geeft de geldverstrekker uitgebreide informatie over hoe de marktwaarde tot stand is gekomen. Die marktwaarde gebruikt de bank bij het bepalen van hoeveel geld hij jou wil uitlenen. Een object moet dus getaxeerd worden als je geld wilt lenen bij de bank.

Wat is een validatie of een gevalideerd taxatierapport?
Bij een gevalideerd taxatierapport houdt dit in dat het NWWI (het validatie instituut) bekijkt of de taxateur en de taxatie aan alle strenge kwaliteitseisen voldoen. Een taxatie met validatie geeft jou de garantie dat het taxatierapport wordt geaccepteerd bij alle geldverstrekkers als je een hypotheek wilt aanvragen.
Wanneer is validatie nodig?

Dat hangt van de financieringsaanvraag af. Overleg eerst met je adviseur of bank wat jij precies nodig hebt. Bij een hypotheekaanvraag is in bijna alle gevallen een gevalideerd rapport nodig.

Waarom is een gevalideerd taxatierapport relatief kostbaar?
Een taxatierapport is allang niet meer zo simpel als vroeger. Het moet aan veel eisen voldoen en is een tijdrovende klus geworden. De opname is veel uitgebreider, net als de uitwerktijd. Bovendien zit er een bedrag in aan validatiekosten, kadaster en 21% btw.